sunnuntai 25. kesäkuuta 2023

PYYKINKONE HAISEE

 

Näin poistat pahat hajut pyykinpesukoneesta

Pyykinpesukone haisee pahalle. On kuin joku olisi unohtanut koneen sisälle kennollisen mädänneitä kananmunia. Missä vika?

Kone voi alkaa haista, jos pyykkiä pesee jatkuvasti alhaisissa lämpötiloissa, kirjoittaa Karjalainen. Haju saattaa myös johtua koneeseen jääneestä vedestä. Myös nukkasihtiin on kenties kertynyt nöyhtää, joka haisee. Zeoliittipitoiset pesuaineetkin saattavat aiheuttaa pahaa hajua.

– Kun kone alkaa haista, on tehtävä perusteellinen puhdistus kaikille näkyville osille: pesu- ja huuhteluainelokeroille, kumikaulukselle tai luukkuosalle yleispuhdistusaineella.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Nukkasihdinkään puhdistusta ei pidä unohtaa, saati poistoputken puhdistusta. Sitten pesu sitruunahapolla 90 asteessa tyhjiltään. Ja sen jälkeen uusitaan sama pesu pesuaineen kanssa myös ilman pyykkiä. Näin irronnut lika ja kalkki poistuvat, kotitalousasiantuntija Tiina Anola-Pukkila Pohjois-Karjalan Martoista kertoo.

Vaan entäpä jos nämäkään keinot eivät auta, ja haju vain pysyy koneessa?

– Sitten voi kokeilla kodinkonehuoltoliikkeissä myytävää pyykinpesukoneiden puhdistusainetta. Osa astianpesukoneiden puhdistusaineista sopii myös, mutta täytyy tarkistaa, sopivatko aineet juuri omalle koneelle.

Pyykkikoneen hajut saa Anola-Pukkilanmukaan pysymään poissa pitämällä luukun aina raollaan ja käyttämällä säännöllisesti myös korkeampia lämpötiloja, vaikka se ei energiankulutuksen kannalta olekaan hyvä vaihtoehto.

– Pesuainelokero jätetään auki siksi aikaa, että se kuivuu. Kannattaa myös pestä koneen korkeimmalla lämpötilalla vähintään pari kertaa vuodessa. Samalla voi pestä valkopyykkiä tai tehdä pesun tyhjällä koneella.

Pyykinpesukoneen ottaminen esille ja imurointi ympäriinsä kannattaa tehdä kerran, pari vuodessa jo paloturvallisuudenkin takia, vaikka se ei hajuihin vaikutakaan. Pyykkien käsittelyssä tulee paljon pölyä ja sitä kertyy koneen taakse ja ympärille.