Kuoleman jälkeen
Suomessa kuolee 135 ihmistä päivässä. Mitä heille tapahtuu?
Päivä 0
Kolme, kaksi, yksi, nolla. Kuolet.
Liikenneonnettomuudessa, uimaretkellä, kotona. On viimeisen mutta yllättävän pitkän matkan aika.
Ambulanssi ei kuljeta Suomessa kuolleita, sillä auto pitää desinfioida jokaisen vainajankuljetuksen jälkeen. Sitä paitsi ambulanssikuskit eivät saa ruumiskuljetuksista korvauksia. Siispä paikalle hälytetään hautaustoimiston päivystäjät.
"Kuljetamme vainajan alueen kylmiöön, oikeuslääketieteelliselle tai patologiselle laitokselle, riippuu jatkotoimenpiteistä", kertoo kuljetuspäällikkö Rami Lamminen hautaustoimisto Mikko Monoselta.
Toisin kuin elokuvissa, pihalle ei kaarra musta ruumisauto.
"Haku tehdään aina huomiota herättämättä, ja meillä on siihen erikseen sopivat pakettiautot, joihin mahtuu kerralla useampia vainajia."
Jos kuitenkin päiväsi päättyy sairaalassa, niin sairaanhoitaja pukee päällesi valkoisen paidan. Se on tehty paperista ja ylettyy nilkkoihin. Jalkasi sidotaan kiinni, ja jalkopään lapusta voi lukea henkilötietosi. Hoitaja laittaa silmäsi kiinni, sulkee suun ja sitoo leuan alta päälaelle siteen, jotta suusi myös pysyy tällä kertaa kiinni.
Kun lääkäri on antanut hautausluvan, huoltomiehet hakevat ruumiisi osastolta kahden tunnin sisällä, jotta sinut saadaan nopeasti kylmään. Jos odotat kuljetusta lämpimässä pitkään, niin suolistoosi kertyy kaasuja, jotka saattavat purkautua, kun sinua siirretään sängyltä ruumiskärryihin.
Sinut viedään lakanalla peitettynä ruumishuoneelle, joko kaappiin tai avohyllyyn muiden ruumiiden joukkoon.
Vainajakaapissa on kolme tai neljä ruumispaikkaa. Metalliseen avohyllyyn mahtuu useita vainajia.
Jo paljon aiemmin, noin neljä minuuttia kuoleman jälkeen, solusi ovat alkaneet kuolla. Ensin hermosolut, sitten pehmytkudosten solut ja lopuksi luusolut, jotka voivat sinnitellä hengissä jopa muutamien päivien ajan. Viiden asteen lämpötila ruumishuoneella hidastaa prosessia sen verran, että ruumiisi pysyy hyväkuntoisena hautaan saakka. Noin kuusi tuntia kuolinhetkestä alkaa rigor mortis, eli kuolinkankeus. Kemiallinen reaktio lihaksissa jäykistää ruumiisi.
Päivä 1
Suomessa kuoli viime vuonna
47 786 ihmistä, joista alle 35-vuotiaita oli 1 178. Yleisimmät kuolinsyyt nuorilla aikuisilla ovat itsemurha, liikennetapaturma ja alkoholi. Poliisi määrää suurimmalle osalle oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen kuolinsyyn selvittämiseksi.
Ok, mutta nyt sinä makaat rigor mortiksessasi sairaalan ruumishuoneella, eikä aikaakaan kun hautaustoimiston kuljetuspuoli tulee ja vie sinut oikeuslääketieteellisen laitoksen ruumishuoneelle. Se on varustettu 20 asteen pakastimella. Kuolinkankeutesi häviää noin puolentoista vuorokauden kuluttua kuolinhetkestä. Silloin solujesi omat entsyymit rentouttavat lihakset.
Päivä 5
"Varsinaisessa ruumiinavauksessa vainaja avataan kurkun päästä häpyliitokseen saakka ja kallo sahataan auki. Yritämme suojella mahdollisimman paljon vainajan ulkonäköä, eli kasvojen alueelle ei mennä, ellei se ole tutkinnallisista syistä tarpeellista", kertoo erikoislaboratoriomestari Jouko Kuuseva Helsingin oikeuslääketieteen laitoksella.
"Aluksi tutkitaan aivot, sitten irrotetaan elimet. Ensin kieli, ruokatorvi, henkitorvi, keuhkot sekä sydän. Sen jälkeen irrotamme suolen kokonaisuudessaan pois. Sitten pernan, haiman, mahalaukun, maksan, lisämunuaiset, munuaiset ja viimeiseksi sukuelimet, virtsarakon ja peräsuolen."
Suomessa ei tehdä osa-avauksia, vaan kaikki avaukset suoritetaan samalla tavalla. Lopuksi kaikki, mitä sisältäsi on kaivettu, laitetaan takaisin. Tosin ei välttämättä omille paikoilleen.
Ruumiisi avaa lääkäri ja avustaja. Heidän työnsä kestää noin puolitoista tuntia, mutta sinullahan ei ole muuta kuin aikaa. "Avustaja avaa ruumiin ja ottaa elimet esiin. Lääkäri ottaa näytteet. Avustajalla on veitset, sakset ja pinsetit, sekä paineilmasaha kalloa varten", Kuuseva toteaa.
Operoinnin jälkeen sinut ommellaan kiinni ja pestään. Vainaja on usein puhtaampi oikeuslääketieteelliseltä lähtiessään kuin sinne tullessaan, asiantuntijat lohduttavat.
Kun olet avauksen jälkeen saanut lapun varpaaseesi, pääset odottamaan hautaustoimiston kuljettajia. He vievät sinut takaisin ruumishuoneelle, jossa odotat noin viikon. Joskus aikataulu hieman venyy: eräs tunnistamaton vainaja viihtyi Helsingin oikeuslääketieteellisen pakkasessa kuusi ja puoli vuotta ennen hautaamistaan.
Päivä 15
Hautaustoimiston kuljettajat laittavat sinut arkkuun oikeuslääketieteellisellä laitoksella. Normaali arkku on kaksi metriä pitkä, 75 senttiä leveä ja 70 senttiä korkea. Tässä noin kuutiometrin kokoisessa tilassa kohtaat hajoamisen.
Vaaleaksi verhoiltu perinteinen arkku on suosituin vaihtoehto. Persoonallisia arkkuja käytetään Suomessa vähän, vaikka itsekin sellaisen saisi veistää. Ainoa vaatimus on, että arkku pitää saada mahtumaan kuljetusautoon. Mielikuvitusta saa käyttää koristelussa ja muotokin voi olla normaalista poikkeava. Verhoiluun käytetään yleensä silkkiä ja puuvillaa. Ennen kuin sinut asetetaan arkkuun sinulle puetaan pitkä kankainen kuolinpaita ja sukat.
"Tosin moni omainen haluaa, että me puemme vainajalle oman alusvaatekerran. Monella on myös ollut hääpuku ja kaunis silkkiliina päässä", kerrotaan Monoselta.
Samalla kuljettajat myös meikkaavat sinut, mikäli omaisesi ovat niin halunneet. Tässä voidaan käyttää omia tai hautaustoimiston meikkejä. Lempihajuvettäsi saatetaan myös pirskotella päällesi. Lisäksi henkilökohtaisia tavaroita ja kukkia saa laittaa arkkuun.
Oikeuslääketieteelliseltä matka jatkuu kappeliin, jossa hautajaisesi pidetään. Arkkusi viedään ruumisovelle, jossa kuljettaja nostaa sen sähköisen nostopaarin avulla kylmiöön.
"Vainajien käsittely on Suomessa tutkimusten mukaan huippuluokkaa", sanoo oikeushammaslääkäri Helena Ranta.
Hän tietää kokemuksesta, mistä puhuu. Tsunamin uhrien tunnistusryhmä, Irakin joukkohaudat ja monet muut komennukset ovat näyttäneet, miten eri maissa toimitaan.
"Suomessa tärkeintä alalla työskenteleville on vainajien kunnioittaminen", vahvistaa myös Thaimaassa mukana ollut Lamminen.
Jos alat tuoksahdella kappelissa, sinut siirretään pakkaseen, mikäli kappelin ruumishuoneella sellainen on. Voit joutua myös muovitetuksi, jotta hajut eivät häiritse. Muovi ei maassa hajoa, mutta kaikkia keinoja on käytettävä, jotta hautajaisesi sujuvat miellyttävästi.
Päivä 17
Noin kymmenessä prosentissa tapauksista omaiset haluavat käydä kappelissa katsomassa vainajaa. Ennen näyttöä arkku avataan ja vainajan kunto katsastetaan, jotta tapahtuma sujuu ilman suurempia kauhukuvia.
Jos kasvoista löytyy vielä jotain laitettavaa, hautaustoimiston kuljettajat tulevat paikalle viimeistelemään sinut. Kappelin väellä ei ole velvollisuutta sitä tehdä. Näyttöhuone on erikseen, jotta omaiset saavat rauhassa sanoa sinulle hyvästit. Tämän jälkeen ei arkkua enää avata.
Päivä 20
H-hetki lähestyy. Floristi on aamulla naputellut kukkalaitteen arkkusi päälle. Arkun alle asetetaan kantoliinat ja sinut viedään alttarin eteen.
Ovet avataan. Laulujen, muistosanojen ja muiden tarpeellisten kuvioiden jälkeen on hetki lähteä viimeiseen leposijaasi. Kantajat kootaan yleensä saattueesta, ja heitä pitäisi olla kuusi. Heidät voi tarpeen vaatiessa palkata hautaustoimistostakin. Jos sinut siunataan luterilaisin menoin, sinut kuljetetaan haudalle jalat edellä ja käännetään pää hautakiven suuntaan vasta viime hetkellä.
Hautaasi ei lapioida umpeen, koska sieltä pitää myöhemmin poistaa tukirakenteet. Haudankaivajat peittelevät hautasi jo samana tai seuraavana arkipäivänä.
"Vainajia voidaan haudata kolmeen kerrokseen päällekkäin, mutta useimmiten vain kahteen", kertoo Hietaniemen kappelin esimies Kalervo Mattila.
"Syvin hauta on 2,7 metrissä, seuraava on 2,1 metrissä ja viimeinen 1,5 metrin syvyydessä."
Viimeinen leposija on 2,4 metriä pitkä ja 80 senttiä leveä, jos arkku ei ole ylisuuri. Haudan kaivamiseen käytetään kaivuria ja käsityötä. Hietaniemen hautausmaalla haudat kaivettiin lapiolla vielä joitain vuosia sitten. Muualla kaivaminen on tehty koneilla jo pitkään. Hautasi viimeistellään edelleen lapiolla.
Päivät 21-730
Maan alla bakteerit valtaavat ruumiisi tuhoten kudoksia ja muodostaen pahanhajuisia kaasuja. Oletettavasti pehmytkudokset hajoavat parissa vuodessa. Ensin iho, lihakset ja sisäelimet.
"Suomessa maan pH-arvo on sellainen että kudokset tuhoutuvat nopeasti", sanoo Helena Ranta.
Ruumiisi painuu kasaan ja luita ympäröi kermaisen pehmeä massa. Tässä vaiheessa kehostasi on poistunut suuri määrä nestettä. Haudassasi juhlivat bakteerit, sienet, toukat ja kovakuoriaiset.
Ruumiisi maatumiseen vaikuttaa monta asiaa. Maan laatu, lämpötila ja sen muutokset, happipitoisuus, kuolinsyy, haudan syvyys, kosteus, ruumiisi koko, vaatetus, muovitus ja tietenkin arkku. Myös ympäröivän kasvillisuuden juuret voivat avittaa maatumistasi.
Päivät 3650-7300
Arkkusi maatuu kokonaan muutamassa vuosikymmenessä, mutta hajoaa jo aiemmin. Luusi kestävät kasassa maaperästä riippuen yli satakin vuotta. Usein hautausmailta kaivettaessa löytyykin isoimpia luita ja pääkalloja. Haudankaivajat asettavat ne aina haudan pohjalle kaivaessaan tilaa uudelle vainajalle.
Koskemattomuusaika hautausmailla on terveysriskin takia kaksikymmentä vuotta. Tämän jälkeen jo käytettyyn syvyyteen saa haudata uuden perheenjäsenen.
"Valitettavasti kaksikymmentä vuotta ei nykyisin tahdo riittää, koska vielä 70-luvulla vainajat formalisoitiin. Ne eivät siis maadukaan enää normaalisti ja hautaa kaivettaessa voi olla yllätys vastassa", kertoo Kalervo Mattila.
Kuoleman kuljettaja
Rami Lammisella on aina hiljaista matkaseuraa.
Miten ihmiset reagoivat, kun kerrot heille ammattisi?
"En yleensä puhu työstäni mitään. Kaikki menevät ensin hiljaisiksi ja mietintätauon päästä kyselevät, miltä se tuntuu."
No, miltä se tuntuu?
"Keikat pitää pyrkiä jättämään nopeasti taakse. Pyrin unohtamaan nopeasti osoitteen, nimet ja sosiaaliturvatunnukset. Vaikeimpia tapauksia on lapsivainajat ja tietyt onnettomuudet. Tuntemuksia puretaan eniten keskustelemalla. Työkaverit on parhaita kuuntelijoita. Musta huumori myös auttaa."
Miten ajauduit alalle?
"Olin aiemmin pelastusalalla ja sieltä päädyin vahingossa tänne. Hautaus-
alalla ei ole koulutusta."
Paljonko ruumisautonkuljettaja saa palkkaa?
"Meillä on kuljetusalan peruspalkka sekä tietenkin normaalit peruslisät ja päivärahat, jos tekee pidempiä matkoja."
Kuinka monta vainajaa olet urasi aikana kuljettanut?
"Tuhansia."
Ajatte välillä pitkiäkin matkoja hakiessanne vainajia. Maistuuko ruoka keikoilla?
"Kyllähän ihmisen syödä pitää, mutta autoa ei koskaan jätetä yksin. Meillä on välillä eväät mukana."
Mikä on lempikauhuelokuvasi?
"Hohto."
Mitä maksaa kuolla?
Hinnat alkaen
Arkku 1 000 e
Kukkalaite arkun päälle 150 e
Muistotilaisuus 1 000 e
Vainajan kuljetus 100 e
Hautapaikka 200 e
Työt hautapaikalla 100 e
Nimi hautakiveen 100 e
Perunkirjoitus 300 e ylöspäin
Yhteensä 2 950 e